American history X.

American History X

Av: My Axelsson OP1


Jag har valt att skriva och berätta om filmen American History X. Jag har valt just den för att jag tycker det är en viktig film som visar vad hat, sorg och orättvisor kan göra med människor. Den visar också att hatet är som en cirkel, det går runt och i slutändan drabbar det en själv eller en i ens närhet.

     American History X handlar om en familj i Venice Beach, USA. Pappan i familjen har blivit dödad i ett skottdrama där färgade var inblandade. Den äldsta brodern Derek startar ett nazist och rasist gäng tillsammans med en känd nazist vid namn Cameron. Lillebror Danny hänger på och gör allt för att vara som sin bror.

     En natt skjuter Derek två färgade när dom gör inbrott i hans bil. Han blir dömd till tre års fängelse.

     Tre år senare på dagen när han släpps, får Danny en uppgift av sin rektor att skriva om sin bror, American History X. Så han börjar skriva sin brors historia, om innan, under och efter fängelset.

     Tiden i fängelset innebär en omtumlande upplevelse och stora förändringar där han tillslut bestämmer sig för att få ordning på sitt liv när han kommer ut. Det blir inte lätt med tanke på hans bakgrund och tidigare roll som ledare, och när han märker att Danny blivit som honom så bestämmer han sig för att leda Danny in på rätt spår och få bort honom från den värld han nu lever i. Men allt går inte som planerat och der får hemska följder..


Filmen är inspelad 1998 i USA och är skriven av David McKenna, regisserad av Tony Kaye och producerad av John Morrissey. New Line Cinema är produktionsbolaget och Anna Dudley har gjort orginalmusiken.


Skådespelare som är med i filmen är:

Edward Norton som spelar Derek Vinyard.

Edward Furlong spelar Danny Vinyard.

Avery Brooks som rektor Dr. Bob Sweeney.

Och Stacy Keach spelar den kände nazistledaren Cameron Alexander.


Edward Norton som spelar Derek klippte själv i filmen för att synas mer och det gjorde inte regissören glad. Edward blev sen nominerad till en Oscar för sin rolltolkning.

Det som gör den här filmen så bra är att den visar hur det kan se ut, vad människor är kapabla till att göra för att uttrycka sig. För att få fram sin mening, sitt budskap. Den döljer ingenting utan visar verkligen hatet och ilskan som finns där bland människorna och dom olika folkgrupperna. Det är en stark film om en familj som splittras och återförenas. Den visar att man genom att verkligen kämpa och hålla ihop så klarar man det mesta.


Några citat ut filmen:

"Has anything you?ve done made your life better?"
 - Dr. Bob Sweeney.

"Hate is baggage. Life?s too short to be pissed off all the time!"
 - Danny Vinyard.

" - Do you see this? (Hakkors tatuering)

This means, Not welcome!"
 - Derek Vinyard.

"One in every three black males is in some phase of the correctional system. Is that a coincidence or do these people have, you know, like a racial commitment to crime?"

 - Derek Vinyard.

2006-11-03 @ 23:05:10 Texter Permalink

Kommentarer

Postat av: Erica

Jag ville med skriva om American History X..
Varför gjorde jag inte det? ^^?.

Min grejj ser helt annorlunda ut.. undra om jag gjort fel :/.

2006-11-05 @ 17:38:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback